Bezoek onze nieuwe winkel in Haarlem! geopend di t/m za 10-17u.
Bekijk hier onze aanbiedingen
Klik hier voor alle nieuwe modelspoor producten

Insteekboeken zijn verkrijgbaar in verschillende maten en soorten. In dit artikelen zullen we informatie geven, zodat u een algemeen beeld krijgt over insteekboeken. Insteekboeken hebben geen voordruk en zijn dus zeer geschikt voor een verzameling die u zelf geheel wilt indelen (zoals een motief verzameling) of natuurlijk voor het opbergen van dubbele/overige zegels. Hoewel er wel ruimte is voor aantekeningen bovenaan de bladen, kan er verder niet goed ingetekend worden. Wilt u voor uw zegels een plek tekenen en meer beschrijving noteren, dan is het handiger voor een blanco album te kiezen.

Algemeen

De bladen van insteekboeken zijn van hard karton, daarop zitten stroken (horizontaal) bevestigd waar de zegel ingestoken kan worden. Hoeveel stroken er op een blad zitten verschilt sterk per insteekboek en is vaak afhankelijk van de grootte van het boek. De stroken kunnen glashelder zijn of van pergamijn.

Stroken

De glasheldere stroken geven goed zicht op de postzegel. De pergamijnstroken zijn vaak makkelijker in gebruik, er is ook geen kans dat een zegel statisch aan de pergamijnstrook blijft "plakken". (Voor extra stevigheid hebben sommige insteekboeken gevouwen pergamijnstroken. Dit zorgt ervoor dat een zegel extra stevig in het insteekboek zit. ) Bij veelvuldig gebruik kan dus een pergamijnstrook worden geadviseerd en voor het langdurig opbergen zorgen glasheldere stroken voor een mooie presentatie van uw collectie. Doorgaans hebben boeken met zwarte bladen een glasheldere strook en heeft een boek met witte bladen pergamijnstroken Bijna alle insteekboeken hebben stroken aan beide kanten van het insteekblad. Voor het gemakkelijk en zorgvuldig insteken van zegels kan een pincet worden gebruikt.

Middenbies

Sommige insteekboeken hebben een middenbies. Dit is een strook verticaal over het midden van het insteekblad. Dit wordt vaak gebruikt wanneer er zegelseries in het boek worden gestoken. De middenbies zorgt voor meer overzicht op het insteekblad. Tevens zorgt een middenbies ervoor dat de zegels wat steviger in de stroken zitten, ook als zegels dicht op elkaar ingestoken zijn.

Schutbladen

Om te zorgen dat de zegels nog beter beschermd zijn en goed in de stroken blijven zitten hebben insteekboeken ook schutbladen. Dit zijn dan wel pergamijnbladen, dan wel glasheldere bladen tussen de insteekbladen in. Met dubbele schutbladen zit er een schutblad per insteekblad, met enkel schutblad is er één blad tussen de insteekbladen in.

Keuze in insteekboeken

Zoals eerder genoemd, zijn er vele varianten en onderlinge verschillen in de insteekboeken. Hierbij kunt u denken aan het formaat, aantal pagina's, de stevigheid van insteekboeken maar ook aan het uiterlijk. Bijvoorbeeld een gewatteerde kaft of variatie in de kleuren van de kaft.
Doordat er zoveel verschillende insteekboeken verkrijgbaar zijn raden we altijd aan, goed de productinformatie te lezen voor u tot aanschaf overgaat. Zo bent u er zeker van dat het uw aankoop voldoet aan uw wensen.